Groene Oren, een van de meest populaire podcasts van het moment wordt gemaakt in Den Dolder In het voormalige stationsgebouw. Daar produceert verhalenverteller Martijn van Tol van deStudio deze succesvolle podcast.

De podcast, waarin kwetsbare planten, bomen en dieren uit de Nederlandse natuur geïnterviewd worden, is inmiddels meer dan honderdduizend keer beluisterd. Van Tol raakte gefascineerd door de natuur toen hij vier jaar geleden Amsterdam verruilde voor Den Dolder. Lange wandelingen door het bos maakten nieuwsgierig, en ’s avonds dook hij in de boeken en raakte verwonderd over het slimme ontwerp van de natuur.

Bomen waarschuwen elkaar voor insectenplagen en. maken dan ineens hun sap zuur. En wist je dat we van termietenheuvels kunnen leren hoe we ons huis kunnen isoleren? Of dat woestijnkevertjes met nanotechnologie drinkwater uit de lucht kunnen halen?”

 

Mensen praten óver natuur, denken dat die van ons is”, legt Van Tol uit. We kunnen ook bescheiden zijn en onszelf als onderdeel van de natuur zien. En dan kunnen onze ogen open gaan voor welke mensenproblemen (afval, klimaatverandering, energievraagstuk) de natuur in haar 5 miljard jaar al oplossingen voor heeft ontwikkeld.

Wat zou er gebeuren als we onze groene oren aan zouden zetten en we de natuur zélf zouden spreken?

Dat probeer ik in Groene Oren te laten terugkomen.

Dus kwam Martijn met een voorstel bij Staatsbosbeheer. Doel van de podcast: het publiek op een verrassende en humoristische manier kennis laten maken met kwetsbare dieren uit de Nederlandse natuur en en passant vertellen wat Staatsbosbeheer doet om deze dieren te beschermen. Beroemde acteurs als Lies Visschedijk en Leopold Witte werkten mee en hadden geen idee welke vragen ze voorgeschoteld kregen. Wel zijn ze tot in de puntjes voorbereid en weten alles over ’hun’ dier. “improvisatie zorgt voor een spontaan interview, het werkt erg goed, we hebben regelmatig slap gelegen van het lachen in de studio.

Het eerste seizoen bestond uit vier afleveringen: de nachtzwaluw, het gentiaanblauwtje, de hazelmuis en de zandhagedis. Nu volgt er een tweede seizoen dat begint met een interview met de zomereik.

Martijn van Tol – deStudio – www.destudio.io