Plukjes ouders met kinderen onderweg met de speurtocht in de hand, 60-ers aan de wandel door de straten, vele geïnteresseerden bij de rondleidingen, groepjes kinderen aan de vele tafels met activiteiten, gesprekken ontstonden, er werd gelachen, pannenkoeken gegeten, met aarde gesjouwd en kunst en cultuur aanschouwt. Den Dolder bruiste dit weekend!

Open Monumenten Dag stond in het teken van Mi Casa Es Su Casa, maar in Den Dolder liep iedereen bij elkaar de deur plat! Het voelde alsof de koeien weer de wei in mochten, we konden weer op ontdekkingstocht en dit keer in ons eigen dorp. Nieuwe bewoners maakten kennis met niet alleen met de geschiedenis van Den Dolder, De zeepfabriek de Duif, De W.A. Hoeve en alles erom heen, maar zij ontmoetten juist de bewoners die Den Dolder op hun duimpje kennen.

Tachtig vrijwilligers waren op de been om het iedereen naar de zin te maken, verhalen te vertellen, kunst te delen en voor ervaringen te zorgen. Petra Koek en haar Historische Vereniging heeft het dit jaar samen met Kirsten Vonk voor elkaar gekregen om het activiteiten programma zo tjokvol te zetten, dat het zelfs in 2 dagen moeilijk was alles te doen.

De verschillende locaties hadden de deuren wagenwijd open, én zo stonden er in 1 keer 10 kinderen op zondagochtend zeepjes te maken in de Maria Christina Kerk, konden de opa’s, oma’s en ouders lekker de verhalen lezen en rustig rond kijken. Het Stille Hofje bewonderen met haar prachtige verhalen over de bijzondere mensen, die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden. De brandweermannen van Den Dolder lieten alles zien en Bram’s pannenkoeken vlogen zijn tent uit.

 

De kunstenaars van P’Arts hadden hun mooiste werken tentoongesteld in de Gehoorzaal. Den Doldenaren konden monumentale bouwwerken maken en  het werk bekijken, het  schilderen met kinderen maakte van alle kinderen een kunstenaar en de zwaardvechters werden door grote getalen mensen bewonderd. De muziek van de band swingde de pan uit!

Het was goed Toeven op de Hoeve waar waterdiertjes werden gezocht, film werd gekeken, labyrint gelopen en in de Tuinderij Uit De Kluiten kon worden meegeholpen.

Voor een sfeerimpressie van de dag verwijzen we je graag naar onze Facebook pagina en/of Instagram. Fotograaf: Arjan van Bergen-Henegouwen.