Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 is het Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland openen hun deuren voor publiek. Ook de monumenten in Den Dolder doen dit weekend mee én er worden allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd.

Een vrije vertaling van Mi casa es su casa, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan!

De monumenten in Den Dolder die meedoen en het programma op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021, is hier te downloaden.

Programma per monument – kijk voor de actuele stand van zaken altijd even op www.dendolder.nl voordat u op stap gaat; er kunnen openingstijden of voorwaarden veranderen. Reguliere openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur.

Bij alle monumenten liggen formulieren voor een kinder-speurtocht (onder begeleiding). Bezoek een van de monumenten en begin je speurtocht. Heb je het woord gevonden, ga dan naar het Directiegebouw op de W.A. Hoeve voor een gratis pannenkoek! (Eén voor ieder kind t/m 12 jaar bij overhandiging ingevulde speurtocht). De pannenkoeken zijn ook gewoon te koop. Voor € 3,50 bakt Bram er een voor je!

Den Dolder is klein dus kom, als dat lukt, op de fiets!

 1. Badhuis/brandweerpost Den Dolder (Dolderseweg 164)
Doorlopend bezichtiging gebouw en brandweerauto. Kleine tentoonstelling over het gebouw en de brandweer. Informatie over vrijwilligerswerk brandweer Den Dolder.

2. Het Stille Hofje (ingang Pleineslaan tussen nr. 66 en 68)
LET OP: op zondag niet om 11.00 maar om 12.00 uur open i.v.m. kerkdienst.
Rondleidingen door Mieke van der Ploeg om 11.15, 13.15 en 15.15 uur.

3. Directiegebouw Willem Arntsz Hoeve (Vijverhof 26a)
Activiteiten die in en om dit gebouw plaatsvinden:

Historische films
Doorlopende vertoning van historische films in Den Dollywood, o.a. de film van het Rozenhuis: Retourtje Den Dolder en de film van Fons Pennings en Mel Boas over het ontstaan van de recente historische muurschildering. Op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 11.00 – 14.00 uur.

Rondleiding
Uitsluitend op zaterdag vertrek van drie korte wandelingen over de historische middenas onder leiding van Gildegids: 11.30, 13.00 en 14.30 uur.

Duivenkop-maskers maken
Workshop voor kinderen door Silene van Waveren: van eierdozen duivenkop-maskers maken. En van behangpapier duifjes maken die je op kunt hangen. Om 11.30 en om 14.30 uur. De workshop duurt 30 à 45 minuten. Alleen op zaterdag.

Zaadbommen maken
Activiteit Den Dolder voor het Leven: doorlopend. Deze vruchtbare bommen kun je op een plek in Den Dolder droppen waarvan jij vindt dat het opgesierd kan worden met bloemen en planten. Door Kirsten Vonk.

Geluksstenen kleuren
Onder leiding van Anneke Lasterie: doorlopend. Deze hart-onder-de-riem-stenen kun je op diverse plekken in Den Dolder achterlaten.

Prikkel je zintuigen
Geuren en kleuren-experiment met Sandrien Lammers. – doorlopend.

Haakontwerpen
Monique Blankensteijn laat haar collectie hippe, verrassende haakontwerpen zien zoals dromenvangers, poncho’s en vesten.

Tweedehands Lego-sets
Stel je eigen minifiguur samen met tweedehands Lego-onderdelen – Maarten en Estia Vonken van Crazy Carrot Company. Alleen op zondag.

Brams Pannenkoeken
Voor kinderen t/m 12 jaar een gratis pannenkoek bij inlevering van het speurtocht-formulier. En anders vanaf € 3,50 per stuk.

Waterdiertjes spotten
Vang met schepnetjes waterdiertjes in de Vijverhof en ontdek om welke diertjes het gaat. Onder leiding van Bianca van Basten.

Labyrinth lopen
Aan de Dennendallaan, tegenover tuinderij Uit de kluiten, onder leiding van Greet Rolff en Hylkia Ingenhousz. Het lopen van een labyrint is een middel voor transformatie. Op de weg naar binnen laat je los wat je achter je wilt laten: verdriet, verwondingen, angst, boosheid, wrok of schuldgevoel. In het midden ontvang je nieuwe inzichten, antwoorden, beelden of gevoelens van dankbaarheid, liefde en verwondering. De weg naar buiten overweeg je nog eens wat je gevonden hebt. Echt de moeite waard om het eens te proberen!

Meehelpen in de tuinderij
Aan de Dennendallaan ligt biologische tuinderij Uit de Kluiten. Kinderen tot 12 jaar zijn welkom om te helpen met oogsten, planten, wieden en dieren verzorgen. Alleen op zaterdag 11 september tussen 12 en 16 uur.

4. Gehoorzaal (Vijverhof)

Expositie door Stichting P’Arts en doorlopende schilderworkshops voor kinderen door Hans Doortmont. Eigen bijdrage: € 1,- p.p.

Doorlopende kinderworkshop ‘Monumentaal bouwen met karton’ door Marije Baas. Atelier no 25. Bij goed weer buiten. Bij slecht weer in haar atelier.

Joke van Beetem (atelier no. 22) werkt in haar atelier: neem gerust een kijkje.

En even verderop bij atelier 10: Marc Brussee creatie eendaagskunstwerk: unieke, metershoge installatie! Uitsluitend zaterdag.

Bij atelier 10: Marc Brussee (met zijn gezelschap Zwaard en Boog) geeft zwaardvechtdemonstraties, gehuld in historische kledij. Middeleeuwse wapens, wapenrusting, tenten. Uitsluitend zondag.

Op zondag: optreden Kobadji Djembé.

5. Maria Christina Kerk (Dolderseweg 123)
LET OP: op zondag niet om 11.00 maar om 12.00 uur open i.v.m. kerkdienst)

Demonstratie zeepjes maken. Kinderen mogen een zeepje uitzoeken! Informatie over zeepproductie van De Duif door de Historische Vereniging Den Dolder/Geheugen van Zeist.

Uitleg glas in lood ramen. Kleine tentoonstelling geschiedenis MC kerk.

Bezichtiging van het schilderij van Dr. Engelhard (uitleen Altrecht). Informatie over de drie markante vrouwen die in Den Dolder een straatnaam hebben gekregen: Mw. Inden-Reis, Zr. Van Overeem en Wilhelmina van Essen.

Expositie kunst Dolderse kunstenaressen Nanny Vriens (schilderen) en Silene van Waveren (keramiek).

Bezoek ook even de prachtige stiltetuin links bij de ingang van de kerk.

6. Station Den Dolder
Uitsluitend op zaterdag open. Informatie over het station door Historische Vereniging Den Dolder.

7. De bloementuin van Altrecht (Distelvlinder 6).
Breng een bezoekje aan de historische kas, pluk een seizoensboeket uit de tuin en geniet van al het moois.
Het creëren van werkplekken en de filosofie om zelfvoorzienend te zijn speelden een belangrijke rol in de psychiatrische zorg op de Willem Arntszhoeve. Hiervoor werd in 1956 gestart met een tuin met koude en warme kassen voor bloemen- en plantenteelt, nu bekend als ‘de bloementuin’. Sinds die tijd is er veel veranderd in de psychiatrische zorg maar de functie van de Bloementuin bleef overeind.
Alleen op zondag van 11 tot 15 uur.

Op beide dagen is Brams pannenkoeken bij het directiegebouw W.A. Hoeve. Open Monumentendag Den Dolder 2021 dankt het wijkteam voor hun financiële ondersteuning.

Het projectbureau kiest een landelijk thema waarin de programma’s worden gegoten. Voor 2021 is het thema Inclusie en hanteren wij de slogan ‘Mijn monument is jouw monument‘.