Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 is het Open Monumentendag. Bekijk hier het Programma met alle activiteiten rondom de monumenten in Den Dolder!

Een vrije vertaling van Mi casa es su casa, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan!

Een actuele lijst van de monumenten in Den Dolder die meedoen én het programma op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021, is hier te downloaden.

 

Programma per monument – kijk voor de actuele stand van zaken altijd even op www.dendolder.nl voordat u op stap gaat; er kunnen openingstijden of voorwaarden veranderen. Reguliere openingstijden: dagelijks van 11.00 tot 16.00 uur.

Bij alle monumenten liggen formulieren voor een kinder-speurtocht. Bezoek een van de monumenten en begin je speurtocht. Heb je het woord gevonden, ga dan naar het Directiegebouw op de W.A. Hoeve voor een gratis pannenkoek! (Eén voor ieder kind t/m 12 jaar bij overhandiging ingevulde speurtocht). De pannenkoeken zijn ook gewoon te koop. Voor € 3,50 bakt Bram er een voor je!

Den Dolder is klein dus kom, als dat lukt, op de fiets!

1. Maria Christina Kerk (Dolderseweg 123)

LET OP: op zondag niet om 11.00 maar om 12.00 uur open i.v.m. kerkdienst.

 • Demonstratie zeepjes maken. Kinderen mogen een zeepje uitzoeken! Informatie over zeepproductie van De Duif door de Historische Vereniging Den Dolder/Geheugen van Zeist.
 • Uitleg glas in lood ramen. Kleine tentoonstelling geschiedenis MC kerk.
 • Bezichtiging van het schilderij van Dr. Engelhard (uitleen Altrecht). Informatie over de drie markante vrouwen die in Den Dolder een straatnaam hebben gekregen: Mw. Inden-Reis, Zr. Van Overeem en Wilhelmina van Essen.
 • Expositie kunst Dolderse kunstenaressen Nanny Vriens (schilderen) en Silene van Waveren (keramiek).
 • Bezoek ook even de prachtige stiltetuin links bij de ingang van de kerk.

2. Het Stille Hofje (ingang Pleineslaan tussen nr. 66 en 68) 

Tijdens de twee dagen word je ontvangen door een vrijwilliger. Er zijn rondleidingen door Mieke van der Ploeg om 11.15 (alleen op zaterdag), 13.15 en 15.15 uur. Zij vertelt over de historie van Het Stille Hofje en ‘wekt stenen tot leven’. Verder kun je meeschrijven aan een gedicht over wat Het Stille Hofje voor jou betekent.

3. Wijkservicepunt Pelita (Doctor Ramaerlaan 4) Voor koffie en thee en een mini-expositie over station Den Dolder. Alleen op zaterdag.

4. Badhuis/brandweerpost Den Dolder (Dolderseweg 164)

Doorlopend bezichtiging gebouw en brandweerauto. Kleine tentoonstelling over het gebouw en de brandweer. Informatie over vrijwilligerswerk brandweer Den Dolder. Ook leuk met kinderen.

5. Directiegebouw Willem Arntsz Hoeve (Vijverhof 26a)

Activiteiten die in en om dit gebouw plaatsvinden:

 • Historische films. Doorlopende vertoning van historische films in Den Dollywood, o.a. de film van het Rozenhuis: Retourtje Den Dolder en de film van Fons Pennings en Mel Boas over het ontstaan van de recente historische muurschildering. Op zaterdag van 11:00 – 16:00 uur en op zondag van 11.00 – 14.00 uur.
 • Rondleiding. Uitsluitend op zaterdag vertrek van drie korte wandelingen over de historische middenas onder leiding van Gildegids: 11.30, 13.00 en 14.30 uur, verzamelen bij de hoofdingang van het directiegebouw.
 • Duivenkop-maskers maken. Workshop voor kinderen door Silene van Waveren: van eierdozen duivenkop-maskers maken. En van behangpapier duifjes maken die je op kunt hangen. Om 11.30 en om 14.30 uur. De workshop duurt 30 à 45 minuten. Alleen op zaterdag.
 • Zaadbommen maken. Activiteit Den Dolder voor het Leven: doorlopend. Deze vruchtbare bommen kun je op een plek in Den Dolder droppen waarvan jij vindt dat het opgesierd kan worden met bloemen en planten. Ook leuk met kinderen. Door Kirsten Vonk.
 • Geluksstenen kleuren. Onder leiding van Anneke Lasterie: doorlopend. Deze hart-onder-de-riem-stenen kun je op diverse plekken in Den Dolder achterlaten. Ook leuk met kinderen.
 • Prikkel je zintuigen. Geuren en kleuren-experiment met Sandrien Lammers. – doorlopend.
 • Haakontwerpen. Monique Blankensteijn laat haar collectie hippe, verrassende haakontwerpen zien zoals dromenvangers, poncho’s en vesten.
 • Tweedehands Lego-sets. Stel je eigen minifiguur samen met tweedehands Lego-onderdelen – Maarten en Estia Vonken van Crazy Carrot Company. Alleen op zondag.
 • Brams Pannenkoeken. Voor kinderen t/m 12 jaar een gratis pannenkoek bij inlevering van het speurtocht-formulier. En anders vanaf € 3,50 per stuk.
 • Waterdiertjes spotten. Vang met een schepnetje waterdiertjes in de Vijverhof en ontdek om welke diertjes het gaat.

Labyrinth lopen
Aan de Dennendallaan, naast tuinderij Uit de kluiten, onder leiding van Greet Rolff en Hylkia Ingenhousz. Het lopen van een labyrint is een middel voor transformatie. Op de weg naar binnen laat je los wat je achter je wilt laten: verdriet, verwondingen, angst, boosheid, wrok of schuldgevoel. In het midden ontvang je nieuwe inzichten, antwoorden, beelden of gevoelens van dankbaarheid, liefde en verwondering. De weg naar buiten overweeg je nog eens wat je gevonden hebt. Echt de moeite waard om het eens te proberen!

Meehelpen in de tuinderij
Aan de Dennendallaan ligt biologische tuinderij Uit de Kluiten. Kinderen tot 12 jaar zijn welkom om te helpen met oogsten, planten, wieden en dieren verzorgen. Alleen op zaterdag 11 september tussen 12 en 16 uur.

6. Gehoorzaal P’Arts (Vijverhof)

 • Expositie door diverse kunstenaars van Stichting P’Arts met beelden, schilderijen, foto’s, mozaïek, keramiek etc. Het gehele weekend geopend.
 • Creatie eendaags kunstwerk:even verderop bij atelier 10: Marc Brussee : unieke, metershoge installatie! Uitsluitend zaterdag.
 • Doorlopende kinderworkshop ‘Monumentaal bouwen met karton’ door Marije Baas. Atelier no 25. Bij goed weer buiten. Bij slecht weer in haar atelier. Alleen op zaterdag.
 • Doorlopende schilderworkshopvoor kinderen door Hans Doortmont in de Gehoorzaal. Eigen bijdrage: € 1,- p.p. Uitsluitend op zondag.
 • Zwaardvechtdemonstraties, gehuld in historische kledij. Middeleeuwse wapens, wapenrusting, tenten. Bij atelier 10: Marc Brussee (met zijn gezelschap Zwaard en Boog)  Alleen op zondag.
 • Optreden Kobadji Djembé op zondag.
 • Open atelier: Joke van Beetem (atelier no. 22) werkt zowel zaterdag als zondag in haar atelier: neem gerust een kijkje.

7. Bedrijfsgebouw (Vijverhof)

 • Zorg in de natuur vroeger en nu. In gesprek met Sabine Bataille over de oorspronkelijke visie op zorg in relatie tot de natuur op de WA Hoeve en hoe zij daar nu invulling aan geeft bij haar klanten. Alleen op zondag, 1e etage van het Bedrijfsgebouw.
 • Choreograaf en theatermaker Anne-May de Lijser opent de deuren van haar Natural Arts Studio de Oase, met danskunstwerk The Melting Body. Begane grond van het Bedrijfsgebouw.

8. De bloementuin (Distelvlinder 6).

Breng een bezoekje aan de historische kas, pluk een seizoensboeket uit de tuin en geniet van al het moois.
Het creëren van werkplekken en de filosofie om zelfvoorzienend te zijn speelden een belangrijke rol in de psychiatrische zorg op de Willem Arntszhoeve. Hiervoor werd in 1956 gestart met een tuin met koude en warme kassen voor bloemen- en plantenteelt, nu bekend als ‘de bloementuin’. Sinds die tijd is er veel veranderd in de psychiatrische zorg maar de functie van de Bloementuin bleef overeind.
Alleen op zondag van 11 tot 15 uur.

Op beide dagen is Brams pannenkoeken bij het directiegebouw W.A. Hoeve. Open Monumentendag Den Dolder 2021 dankt het wijkteam voor hun financiële ondersteuning.