In de gemeente Zeist zijn wilde dieren en planten te vinden. Hoeveel wilde dieren en planten er precies zijn is nog niet bekend. Dat kunnen we te weten komen door onderzoek te doen. Op 21 juni gaan we een uur met elkaar tellen. Doe je mee?

Daarom organiseren gemeente Zeist, het Wereldnatuurfonds, waarneming.nl en Bezoekerscentrum de Boswerf de campagne Heel Zeist Telt Mee. We roepen een maand lang alle inwoners van Zeist op om wilde planten en dieren te tellen met ObsIdentify. Zo kan de gemeente de biodiversiteit (wilde planten en dieren) beter beschermen en maatregelen nemen om de biodiversiteit te stimuleren. Daarom gaan we op 21 juni met zoveel mogelijk mensen een uur lang wilde planten en dieren tellen met de gratis app ObsIdentify (instructies lees je hier). Gaat het ons lukken om binnen een uur meer dan 100 soorten te vinden? Tel je mee?

Wanneer           ? vrijdag 21 juni om 14:00 (direct na school)

Waar                  ? In het voedselbosje naast school

Voor wie            ? Iedereen die zin heeft om wilde planten en dieren te tellen of gezellig wat te drinken met dorpsgenoten

Aanmelden      ? Is niet nodig, iedereen is welkom!

Wat doen we met alle gegevens?

Op 4 juli om 20:00 bieden we de onderzoekgegevens aan wethouder Wouter Catsburg en de gemeenteraad aan. We gebruiken de gegevens ook om te kijken welke maatregelen we moeten nemen om de biodiversiteit in gemeente Zeist te vergroten. Deze avond is voor iedereen toegankelijk, dus kom gerust langs. Aanmelden kan via d.bleichrodt@zeist.nl

Gemeente Zeist roept inwoners op om biodiversiteit in kaart te brengen

 

PERSBERICHT GEMEENTE ZEIST:

In de maand juni roept de gemeente Zeist daarom – samen met het Wereldnatuurfonds (WWF), De Boswerf en Waarneming.nl – alle inwoners in de gemeente op om wilde dieren en planten te tellen: Heel Zeist Telt Mee!   

Inwoners kunnen door middel van een gratis app ‘ObsIdentify’ bijhouden welke wilde dieren en planten ze vinden. De waarnemingen worden vervolgens opgeslagen in de natuurdatabank van Waarneming.nl. Op 4 juli 2024 maakt waarneming.nl bekend hoeveel plant- en diersoorten er zijn gevonden en hoe het ervoor staat met de biodiversiteit in gemeente Zeist.

Gezamenlijke telmomenten

De kick-off van de campagne is op 2 juni op De Boswerf in Zeist. Na een lezing van bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogestein, worden aanwezigen uitgenodigd om het bos in te gaan om onder begeleiding van een ecoloog samen te tellen.

Daarnaast worden er een aantal gezamenlijke telmomenten georganiseerd, op woensdag 29 mei na afloop van de filmvertoning ‘Onder het maaiveld’ in LAB Lou (Weteringlaan 1) en op woensdag 19 juni na afloop van het Duurzaam Café over biodiversiteit op De Boswerf (Prins Bernardlaan 3). Bekijk het actuele overzicht van de georganiseerde telmomenten via www.zeist.nl/biodiversiteit.

Biodiversiteit in de gemeente Zeist

Zeist is een groene gemeente die biodiversiteit hoog in het vaandel heeft. Het gaat echter niet goed met de biodiversiteit. De leefomgeving van wilde dieren en planten wordt steeds verder ingeperkt door onder andere bebouwing en de aanleg van wegen. Alleen door een effectieve aanpak kunnen we de natuur beschermen en herstellen. Dat begint bij het in kaart brengen van de biodiversiteit in de gemeente Zeist, zoals het tellen van het aantal wilde dieren- en plantensoorten. Daarnaast zet gemeente Zeist zich in voor biodiversiteit door meer ruimte te geven aan planten en dieren. Deze plekken worden met elkaar verbonden

Over Heel Zeist Telt Mee
Heel Zeist Telt Mee is een campagne van gemeente Zeist, het Wereldnatuurfonds, Bezoekerscentrum De Boswerf en Waarneming.nl. Samen roepen zij inwoners uit de gemeente Zeist op om in de maand juni wilde dieren en planten te tellen. Met deze informatie leren we over de staat van de biodiversiteit in de gemeente Zeist. Door jaarlijks bij te houden hoeveel wilde dieren en planten er in de gemeente leven, is de gemeente beter in staat om biodiversiteit te beschermen en te herstellen. Kijk voor informatie over deze campagne op www.zeist.nl/biodiversiteit.