Je huis goed isoleren, maar waar begin je? En hoe kom je aan de juiste zonnepanelen? Je wilt een tuin die beter tegen droogte en hitte kan? Waar koop je vlees, groente en fruit dat de natuur én lokale boeren ten goede komt?

Kom voor een antwoord op deze en nog veel meer vragen naar de eerste Groene Markt op zaterdag 9 september van 13.00 tot 16.00 uur in de Torteltuin in Den Dolder. Op deze middag is er van alles te zien en te beleven om je huis en tuin duurzamer te maken.

 

Deze eerste editie van de Groene Markt is bedoeld om inwoners van ons dorp te inspireren. Verschillende bedrijven en organisaties uit Den Dolder en nabije omgeving laten zien wat zij te bieden hebben om je huis groener en duurzamer te maken.

Wie zijn op de Groene Markt aanwezig?

Boeren & Buren, bestel rechtstreeks bij Boeren uit de streek
De Buurderij is een intiatief om buren dichter bij lokale boeren te brengen. Iedere week kun je groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en meer kopen bij de Buurderij. Je bestelde boodschappenmandje haal je op zaterdagochtend af op het plein voor de Werkwinkel op de Dolderseweg 79. Daar ontmoet je ook de producenten.

BouwMarc, Aannemer voor Den Dolder en omstreken
Wil je je huis verduurzamen, dan betekent dat in sommige gevallen dat je een bouwbedrijf nodig hebt. BouwMarc is een lokaal bouwbedrijf dat verbouwingen, onderhoud en (kleine) klussen kan begeleiden van de tekentafel tot en met het sleutelklaar opleveren. BouwMarc staat voor een helder en eerlijk advies, waarbij rekening wordt gehouden met uw planning en budget.

the Crazy Carrot Company, Blaast Lego nieuw leven in
Een klein familiebedrijf uit Den Dolder dat tweedehands Lego inkoopt, opknapt en het weer verkoopt als complete sets. De sets zijn duurzaam verpakt in handgemaakte en herbruikbare stoffen zakjes van reststoffen. Ben je op zoek naar een leuk en duurzaam cadeautje? Kom dan kijken bij de de Crazy Carrot Company.

Den Dolder.nl, Zo gek nog niet!
Het online initiatief in ons dorp van enthousiaste bewoners en ondernemers die fan zijn van Den Dolder. Samen met andere positief ingestelde mensen geven zij Den Dolder met de website dendolder.nl een gezicht. Deze redactie laat zien wat er allemaal in ons dorp gebeurt.

Duurzaam Wonen Den Dolder-Zuid, Verduurzamen van het wonen in Den Dolder
Een groepje bewoners in Den Dolder-Zuid die het leuk en belangrijk vindt om dit deel van het dorp verder te helpen met een duurzame(re) woning door kennis en ervaringen te delen, tips en informatie uit te wisselen. Tijdens de duurzame markt informeren we je onder andere over de collectieve actie: inkoop zonnepanelen in Den Dolder.

Mijn Groene Huis, Helpt inwoners van de gemeente Zeist energiebewust te wonen
Mijn Groene Huis helpt je met het maken van de juiste keuze. Door je te informeren en adviseren over de mogelijkheden van jouw eigen huis. In elke fase van jouw eigen route, van oriëntatie voor de eerste maatregel tot een stappenplan naar aardgasloos. Want elk huis en elke bewoner is anders!

MobiGo, Deel 100% elektrische auto’s met je buurtgenoten
Samen, duurzaam, mobiel. Kom alles te weten over dit autodeelconcept uit Zeist. Een mooie stap naar sociaal en duurzaam autodelen met je buurtgenoten en besparen op je kosten. Stap in één van de elektrische deelauto’s en bij interesse kun je direct een proefrit plannen.

Noorman Kozijnen, Kwaliteit en een breed scala aan mogelijkheden
Dit bedrijf uit Den Dolder levert houten en hout met aluminium beklede gevelproducten zoals ramen, buitendeuren, schuifpuien en vouwwanden. Modern, traditioneel standaard of maatwerk. Producten voor iedere huiseigenaar die hecht aan een ambachtelijke benadering gecombineerd met de modernste technieken, hoge kwaliteit en oog voor het milieu en energiebesparing.

Triodos, Verander de wereld met je geld
Eén van de meest duurzame banken ter wereld. Deze bank is er van overtuigd dat geld de sleutel is tot positieve verandering. Ze laten je graag zien hoe dit werkt in de praktijk. En hoe we samen mee kunnen bouwen aan een eerlijke, sociale en groene wereld.

Tuinderij Uit de Kluiten, Een plek waar verschillen wegvallen
Ben je geïnteresseerd in regeneratieve landbouw en biologisch tuinieren? Bij Uit de Kluiten ontmoeten bewoners uit het dorp en bewoners van de Willem Arntszhoeve elkaar om samen te werken en samen te leren. Bijvoorbeeld met de cursus moestuinieren voor beginners.

Uw Groendak, Laat je dak uitblinken
Heb je een (grijs)dak en overweeg je om het groen te maken? Uw Groendak weet hoe je een dak kunt omtoveren tot een prachtige groene oase. Je kunt met een sedumpakket zelf het groene dak aanleggen of dit door Uw Groendak laten doen. Speciaal voor de markt is er een kortingsactie.

Het Plantenasiel, Een praktische uitwerking van de kringloopeconomie
Tuinieren en groene tuinen worden door dit unieke intiatief gestimuleerd. Door oude planten of stekjes aan het plantenasiel te doneren, zorg je voor hergebruik. Tijdens de Groene Markt informeert het Plantenasiel je ook over de zadenbibliotheek waarmee iedereen zijn tuin kan vergroenen en aantrekkelijk maakt voor vlinders en insecten.

Op deze manier willen we mensen in ons dorp laten zien hoe makkelijk het is om je huis en tuin groener en duurzamer te maken. zegt voorzitter Else Veldman van Duurzaam Wonen Den Dolder-Zuid, het bewonersinitiatief dat de markt organiseert.

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wij denken dat daarom dat het goed is om op deze manier ervaringen met elkaar te delen en vraag en aanbod samen te brengen”,

zegt voorzitter Else Veldman van Duurzaam Wonen Den Dolder-Zuid, het bewonersinitiatief dat de markt organiseert.

Meer informatie over de Groene Markt volgt na de vakantie. Houd ook de nieuwsbrief in de gaten. Abonneer je op de nieuwsbrief van de werkgroep Duurzaam Den Dolder via deze link: nieuwsbrief-Den-Dolder-Zuid.

 

Fotobijschrift: Else Veldman in de Torteltuin