Vandaag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de impact die mantelzorg heeft op mantelzorgers:
➡️ Overbelasting en stress
➡️ Moeite om in balans te blijven
➡️ Problemen om mantelzorg met je werk te combineren
➡️ Door de bomen het bos niet meer zien als het gaat om bijvoorbeeld regeltaken, (ziekenhuis)afspraken, meerdere loketten en bureaucratie.

Maar vandaag is het een dag voor extra aandacht voor de mantelzorger! Zet de mantelzorger in het zonnetje! Goed om daar met z’n allen vandaag bij stil te staan. Want mantelzorgers zijn KANJERS. Zij zorgen vaak uit liefde voor hun naaste en vragen niets voor zichzelf. Want mantelzorg, dat doe je toch gewoon?? Maar zo gewoon is dat niet. Sta daar vandaag eens extra bij stil. Geef aandacht aan de mantelzorgers die je kent, geef een knuffel ❤️, vraag eens hoe het écht met iemand gaat (en luister vol aandacht).

Cijfers over mantelzorg in Nederland
  • 1 op de 3 Nederlanders van 16 jaar en ouder is mantelzorger; dit zijn circa 5 miljoen mantelzorgers
  • 830.000 mantelzorgers geven zowel langdurig (meer dan 3 maanden) als intensief (meer dan 8 uur per week) hulp
  • 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast (460.000 mantelzorgers)
  • Ongeveer 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten van het zorgen
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg

Ken je iemand die voor een ander zorgt? Geef diegene eens wat extra aandacht of een compliment. Dat mag natuurlijk altijd, maar zeker op 10 november, de Dag van de Mantelzorg! Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Naast een fijn gesprek en vragen hoe het met iemand gaat, kun je ook iemand verrassen met een bloemetje, een kaartje of iets anders leuks.

Stuur een kaartje

Je kunt natuurlijk ook zo’n mooi digitaal kaartje met waardering sturen naar de mantelzorgers die je kent. Ook daarmee toon je je betrokkenheid.

Dit mooie kaartje kun je vinden op de website van Waardigheid en trots